14 Mart 2010 Pazar

MENENGİÇ






Menengiç:
Akdeniz bitkisi olup Marmara bölgesinde yaygındır. Bir alt türü ise Kuzey ve Güney Anadolu'da
yetişir.
5-6 m. yüksklikte kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve reçine kokuludur.
Meyvesi 5-6 mm. olup karabiber tanesi gibidir. Önce kırmızı sonra kahverengi ve zamanlar mavimsi bir yeşil renge döner.
Meyveler rezin, uçucu ve sabit yağ taşımaktadır.
İdrar sökücü ve kuvvet vericidir.
Kavrulup çerez olarak yenebilir. Ezilerek bal ile karıştırılabilir.
Ezilerek elde edilen menengiç ile Gaziantep yöresinde "menengiç kahvesi" olarak kahve yerine kullanılmaktadır.
Ben kavuruyorum ve çerez olarak tüketiyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeğe çalışacağım.