8 Ekim 2011 Cumartesi

EKMEKLER



* Ekmeğin küflenmesini önlemek için tahta ızgaranın üzerine konması gerekir.

* Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava alması engellenmelidir. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanması sağlanmış olur.

* Ekmeğin tamamı aynı gün tüketilmeyecekse dilimledikten sonra yine bir torba içerisine koyup buzdolabının buzluk ya da derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Ekmekler dililenmiş olduğu için hem miktar olarak alması kolay hem de çözülmesi çabuk olur.

* Ekmek dolabındaki ekmek küfleniyorsa ekmek dolabını ara sıra sirkeli su ile silmek gerekir.
* Ekmek kutusunun içerisine küçük bir kap içerisine tuz koyulduğu takdirde ekmek daha geç bayatlayacaktır.

* Bayatlamış ekmekleri Taze hale getirmek için bir tencereye su konmalı ve üzerine ayaklı ızgara yerleştirip ızgaranın üzerine ekmek dilimleri dizilmeli ve suyu 1-2 dakika kaynatmalıdır. Böylece buhardan ekmekler taze olacaktır.

* Eğer elektrikli ekmek bıçağınız yoksa ekmekleri düzgün kesebilmek için ekmek bıçağını 2-3 dakika kaynar suda bekletmeli.

* Bayat ekmekler pek çok şekilde değerlendirilebilir. Islatıp köfte yaparken, yağda veya fırında kızartıp çorbaların üzerine. Bartavit (vartavit), ekmek tatlısı, kanepe, tirit, papara vs. değişik lezzette yemekler hazırlamak mümkündür.

* Bayat ekmekler fırında kızartılıp soğuduktan sonra elektrikli kahve değirmeni ile çekildiği takdirde ev yapımı galeta unu elde etmiş olusunuz.

* Bayat ekmekler elektrikli değirmende çekilip buzdolabı poşeti ile buzluğa konursa köfte ve et kebaplarında kullanacağınız zaman kullanımı kolay olacaktır.

* Bayat ekmekler küp dilimlenip fırında kızartıldıktan sonra çorbalarda kullanmak üzere cam kavanozda ve buzdolabında muhafaza edilebilir.




* Bayat ekmekler küp dilimlenip cam tepsiye dizilir ve üzerine beşamel sos ve kaşar rendesi ile fırında pişirilirse değişik bir lezzet elde edilmiş olur.


* Bayat ekmek ince dilimlenir, üzerine az süt serpilir ve kızgın yağda her iki tarafı kızartılır ve tabağa aldıktan sonra üzerine domates, kaşar peyniri,kekik ve karabiber serptikten sonra sıcak servis yaparak çay saatinde farklı lezzet elde edebilirsiniz.


* 2 ad. yumurta, kaşar ve tulum peyniri, zeytinyağı, kırmızı pul biber, ince doğranan domates karıştırılır ve bayat ekmeklerin üzerine sürülerek fırında kızartılır. Yine çayın yanına değişik birlezzet olur.


* Ekmek kutusunun içine soyulmuş patates veya elma konduğu takdirde ekmeğin bir süre taze kalmasını sağlar.























































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkür ederim.En kısa zamanda yorumunuza cevap vermeğe çalışacağım.