17 Mart 2010 Çarşamba

PİRİNÇ


Sofralarımız vazgeçilmezi hemen hemen her yemeğin yanına pişirdiğimiz pirinç, eğer evinizde fazla miktarda bulunduruyorsanız bez torba içerisinde ve içerisine 5-6 adet soyulmamış sarımsak koymalısınız.
Bez torba havalanmasını, sarımsaklar da nemlenip böceklenmesini önler.

16 Mart 2010 Salı

MAYDANOZ




Türk mutfağında yemeklere lezzet vermesi için bolca kullanılan maydanoz kalsiyum ve vanadyum içermektedir.

Vanadyum, insülin hormonlarının etkisini arttıran bir mineraldir.

Kalsiyum, kemik ve dişlerin oluşumuna, sağlıklı kalmasına, kalp atışlarının düzenlenmesine, kanın pıhtılaşmasına yardım ediyor.

Sakinleştirici özelliği olması açısından bir bardak kaynamış suda 1 dakika bekleteceğiniz 4-5 yaprak maydanoz ile yaptığınız çay günün yorgunluğunu atmanızda size yardımcı olacaktır. Ayrıca idrar ve safra arttırıcı, adet söktürücü ve genital bölgelerdeki kaşıntılara da faydalıdır.
Prof.Dr.Metin Özata'nın Vitamin Mineral ve Bitkisel Ürün Rehberi adlı kitabından yararlandım.

15 Mart 2010 Pazartesi

TATLI LİMON





Turunçgillerin bol C vitamini deposu olduğu bilinmektedir. Kabuğun hemen altındaki beyaz kısım olan limonen oldukça yararlıdır.

Suyu sıkılarak ya da portakal gibi kabuğu soyulup yenebilir.

Böbrekler için faydalıdır.


14 Mart 2010 Pazar

MENENGİÇ






Menengiç:
Akdeniz bitkisi olup Marmara bölgesinde yaygındır. Bir alt türü ise Kuzey ve Güney Anadolu'da
yetişir.
5-6 m. yüksklikte kışın yapraklarını döken bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve reçine kokuludur.
Meyvesi 5-6 mm. olup karabiber tanesi gibidir. Önce kırmızı sonra kahverengi ve zamanlar mavimsi bir yeşil renge döner.
Meyveler rezin, uçucu ve sabit yağ taşımaktadır.
İdrar sökücü ve kuvvet vericidir.
Kavrulup çerez olarak yenebilir. Ezilerek bal ile karıştırılabilir.
Ezilerek elde edilen menengiç ile Gaziantep yöresinde "menengiç kahvesi" olarak kahve yerine kullanılmaktadır.
Ben kavuruyorum ve çerez olarak tüketiyoruz.