20 Ocak 2010 Çarşamba

YABAN MERSİNİ


Potasyum, magnezyum, E , B veC vitaminleri açısından zengin olan yaban mersini ülkemizde başta Rize olmak üzere Karadeniz bölgesinde, Antalya ve ıspartada yetişmektedir.

prostat , meme ve ağız kanserlerinde hücre öldürücü, kalın barsak kanseri, alzheimer, bunama, kabızlık ve ishale iyi gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonları, yaşlılık, vücuttaki sarkmalara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır.
Sadece bir porsiyonu beş porsiyon elma, havuç, brokoli ve balkabağı kadar antioksidan içermektedir.
Daha çok kurutulmuş olarak bulabileceğimiz yaban mersini her gün tüketilebilir.Ülkemizde bulunan yaban mersini mavi-mor renkli " blueberry" dir. İthal ve kırmızı renkte olan cranberry'dir.
Yaban mersini kurusunu tüketerek bir çok hastalıktan korunmuş oluruz.

19 Ocak 2010 Salı

ZENCEFİL


Güney Asya kökenli doğal ve çok yıllık otsu bir bitkidir.
Birçok tropikal ülkede yetiştirilmektedir. Hindistan, Güney Asya adaları, Batı Afrika vs.


Ülkemizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.





Gaz söktürücü ve yatıştırıcı özelliği vardır. Vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
İyi bir antioksidandır.

Mide üşütmeleri, bronşit, unutkanlık, soğuk algınlığı için faydalıdır.
Yolculuğa çıkmadan yarım saat evvel alınan zencefil yol tutmalarını engeller. Ameliya sonrası narkoz bulantılarına faydalıdır.
Faydalarının yanı sıra her şeyde olduğu gibi fazla tüketilmemelidir.

Günde 2 bardaktan fazla çay tüketilmemelidir.
Günlük 40 gr.dan fazla zencefil tüketilmemelidir.

18 Ocak 2010 Pazartesi

PANCAR VE HAVUÇ TURŞUSU



Pancar ve havuç soyulup doğranır. Bir kavanoza konur. Kaynatılmış ve soğutulmuş olan su ilave edilir. Üzüm sirkesi konur. Turşu tuzu eklenerek önce oda sıcaklığındaki ortamda daha sonra serince bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Turşulaştığı zaman sofralarınızda yerini alabilir. Afiyet olsun.

17 Ocak 2010 Pazar

TURŞU SOSU


Malzeme:
6 ad. domates
1 su bardağı zeytinyağı
1,5 su bardağı üzüm sirkesi
1 baş sarımsak
8 çorba kaşığı turşu tuzu
1 demet maydanoz
1 kg. süs biberi


Domatesler yıkanır ve kabukları soyulur. Süs biberleri yıkanır ve sapları ayıklanır. Maydanoz ayıklanıp bol su ile yıkanır ve sapları kesilir. Sarımsaklar soyulur ve yıkanır. Sarımsak, domates, biber ve maydanoz rondodan geçirilir. Derin bir kap içerisine alınır. Sirke, zeytinyağı, tuz ve şeker ilave edilerek karıştırılır.
Kavanoza konur ve serin bir yerde muhafaza edilir.
Arzu edilirse süs biberleri bütün olarak da ilave edilebilir.
Salatalık turşusu dilimlenerek üzerine birkaç yemek kaşığı turşu sosu konup servis yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun

16 Ocak 2010 Cumartesi

NAR


Ekşi ve tatlı nar olmak üzere ikiye ayrılan nar Prof.Dr.Turhan Baytop'un
Bitkilerle tedavi adlı kitabında ,
Narın ekşi ve tatlı olmasını ham ve olgunlaşmış olması ile ifade ediyor.
Ham olan narın ekşi olgunlaşmış olan narın ise tatlı nar olduğu bilgisini aktarmak istedim.


Ekşi nar kabuğu ve nar suyu kabızlık ve mide için faydalıdır, tatlı nar ise kuvvet arttırıcı idrar sökücü ve mide için faydalıdır.
Ayrıca ekşi nar ile yapılan nar ekşisi hem salatalara lezzet katmakta hem de sağlık açısından faydalıdır.

Taze ve kuru nar kabukları ve nar çiçeğinden yün ve iplikler için boya maddesi elde edilerek yararlanılmaktadır.

Ayrıca damar içi sertliklerini önleyen nar LDL kolestrolünde önünü kesmektedir. Prostat kanserini yavaşlatma, meme, akciğer ve barsak kanserinde hücre büyümesini engelliyor.
İçerdiği antioksidan şarap ve yeşil çayın üç katıdır.
Ayrıca cildi ultraviyole ışınlarına karşı koruyor.
Nar bizi tehdit eden hastalıklardan koruyan olması açısından mümkün olduğunca evimizden eksik etmemeye özen göstermemiz gereken bir meyvedir.
Yararlandığın kaynaklar: Bitkilerle tedavi-Prof.Dr. Turham Baytop
Vitamin mineral ve bitkisel ürün rehberi- Prof.Dr. Metin Özata

14 Ocak 2010 Perşembe

KUDRET NARI (CENNET MEYVESİ)


Kudret narı, cennet meyvesi olarak da bilinmektedir.
Ağabeyimin Tarsus'ta yetiştirip bana göndermiş olduğu kudrlet narının fotoğrafını çekip hakkında toparladığım bilgileri yazmak istedim.

Vatanı Hindistan olmakla birlikte tropikal Asya ve Afrikada da bulunur.
Türkiyede bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.
Dış görünüş olarak 10-15 cm. uzunluğunda üzeri pürtüklü, önce yeşil daha sonra parlak sarı veya turuncu renkli bir meyvedir.
Olgunlaşınca yarılır ve içindeki kırmızı renkli çekirdekli meyve ortaya çıkar. Çekirdeği kenarı kırtıklı tohumdur. Sarmaşık şeklinde yıllık otsu bir bitki olan kudret narı içindeki kırmızı renkli meyvesi alınarak bir şişe veya kavanoza konularak zeytinyağı veya badem yağı ile birlikte 15 gün güneşte bırakılır. Yağ ile birlikte özleşen meyve (kudretnarı yağı) yaralara, çıban ve egzemalara günde 2 defa haricen kullanılır.
Ayrıca tohumlarından çıkarılan meyve bal ile karıştırılarak mide ve barsak ülserine (sabah ve akşam aç karna bir tatlı kaşığı oral yoldan alınarak ) iyi gelmektedir.
Ülser, gastrit ve kabızlık hastalığı olanlar 40 günlük kür ile ballıkudretnarı tedavisi uygulayabilirler.
(Yararlandığım kaynaklar : Niyazi İzgialp - Bitkiler ile tedavi Prof.Dr. Turhan Baytop - beslenmedesteği.com )