14 Kasım 2009 Cumartesi

KOHLRABİ YA DA ALABAŞ


KOHLRABİ = ALABAŞ

Yumrumsu bir bitki olan kohlrabi (alabaş) turpgillerden yer lahanası, şalgama benzeyen köklü lahana olarak isimlendirilmektedir.

Beyaza yakın açık yeşil ve maviye çalan mor olmak üzere iki ayrı rengi vardır.
Vitamin ve mineral açısından zengin bir yapıya sahip olan kohlrabi (alabaş) kalorisinin az olması nedeniyle ideal sebzelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bol lifli bir yapıya sahip olan kohlrabi (alabaş) içerdiği vitamin ve minerallerle yüksek tansiyon, katrakt, sinir sistemi hastalıkları, felç, astım, böbrek ve safra kesesi taşı, kansızlık ve gözdeki lekelere iyi gelmektedir.


Akciğer ve karaciğer kanserine yakalanma riskini en aza indirmektedir.
Bünyesindeki antioksidan sayesinde kalp hastılığına yakalanma, katarakt ve felc olma riskini de azaltmaktadır.

Yüksek miktarda demir ve folikasit (bir çeşit B vitamini) içerdiğinden kansızlığı, ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurgada boşluk veya açıklık) olan bebek dünyaya getirme ve çeşitli sinir hastalıkları riskini de önlemektedir.









Emziren annelerin süt gelişimini Sıkılarak suyu içildiğinde ses kısıklığı, bademcik iltihabı, öksürük ve bronşite iyi gelmektedir.
A, B1 , B2, B3 , B6 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir.Bol miktarda demir, fosfor,kalsiyum, potasyum ve sodyum içermektedir.

Amerika, Kuzey ve Orta Avrupada yetiştirilen Kohlrabi, Hollanda, Almanya; Belçika ve İngiltere'de çok miktarda tüketilmektedir.

Türkiye'de Karadeniz, Marmara ve Akdenizde de az miktarda üretilmektedir.

Haftada 3-4 kez tüketildiğinde iyotça zengin yiyeceklerin de tüketilmesi gerekmektedir.

Tadı turp ve şalgama benzeyen alabaş (kohlrabi)ın yeşil yapraklarından sarma ve çiğ olarak salata yapılmaktadır. Ayrıca yumrumsu kısmı çiğ halde rendelenerek veya jülyen dilimlenerek salata ve salatalarda kullanılmaktadır. Turp gibi dilimlenerek söğüş olarak buharda haşlayıp et yemeklerinde garnitür olarak da servis yapılabilir. Fazla olgunlaşmamış yumrumsu kısmı yer elması gibi pişirilerek zeytinyağlı yemeği yapılmaktadır. Fazla olgunlaşmış alabaşın lifleri belirgin olacağından pişirmeye uygun değildir.
Yumrumsu kısmı pişirilerek ve çiğ olarak konserve de yapılmaktadır.