29 Eylül 2009 Salı

POLOROSSO















Polorosso, hindiba familyasından bir sebzedir.
Mineral ve vitamin açısından zengindir.
Bünyesinde A - B1 - B2 ve C vitaminleri bulunur.

Acı tadından dolayı doğranıp suda tatlandırılır. Süzdükten sonra çiğ olarak salatası yapılır. Ayrıca salata ve yemeklerde garnitür olarak kullanılmaktadır.

25 Eylül 2009 Cuma

DOLMA BİBER



100 ad. ince kabuklu dolma biber
biber ayıklayıcı
iğne - kalın iplik

Dolma biberler, biber ayıklayıcı ile ayıklanır.
Biberlerin alıt kısmından geçirmek suretiyle dizilir. Birbirine değmeyecek şekilde asılır. Biberler kuruyunca alınıp kavanoz veya bez torbalarda, kışın kullanmak üzere muhafaza edilir.















b

24 Eylül 2009 Perşembe

DOMATES SOSU


5 kg.domates
2 çorba kaşığı tuz
Domatesler yıkanarak kabukları soyulur. Rondodan geçirilerek tuz ilave edilir ve karıştırılır.Sos kıvamına gelene kadar pişirilir.Sıcak halde şişelere doldurularak kışın yemeklerde kullanmak üzere serin bir yerde muhafaza edilir.

23 Eylül 2009 Çarşamba

KABAK OYACAĞI


Mutfaktaki yardaımcılarınızdan biride kabak oyacağınızdır.

EKMEK






Ekmeklerinizin uzun süre dayanması için streçleyip bez torbayla birlikte buzlukta bekletmelisiniz.
Dilimleyip koyarsanız çıkardığınızda hem hazır olacaktır hem de daha kısa sürede çözülecetir.

22 Eylül 2009 Salı

PATATES


Patates haşlarken suyuna 1 tatlı kaşığı sirke atarsanız haşladığınız patatesler daha sarı olacaktır.

21 Eylül 2009 Pazartesi

TOPRAK GÜVEÇ



Aldığınız toprak güveci kullanmadan önce içerisine 1 su bardağı süt koyup kaynatın ve daha sonra sütü döküp güveci yıkayın.
Artık güveciniz size hizmet vermeye başlayabilir

20 Eylül 2009 Pazar

DOMATES (KIŞ İÇİN)


10 kg.domates
Domatesler yıkanır ve yeşil taç yaprakları ayıklanır. Kabukları soyulur ve kabukları tuzlanıp 1 gün bekletilir. Ertesi gün iyice sulanan domates kabukları süzgeçten geçirilir. Elde edilen domates suyu çorbalarda kullanılır.
Domatesler küp doğranarak buzdolabı poşetlerine ya da kutulara yemeklerde kullanılacak miktar kadar doldurularak derindonduruya konur ve kışın yemeklerde kullanılır.

19 Eylül 2009 Cumartesi

ÇİLEK


1 Kg çilek
Çileklerin yaprakları ayıklanarak bol suda yıkanır. Derin bir kap içerisindeki suda 5 dakika bekletilerek süzgece alınır. suyu süzüldükten sonra kışın pasta, tatlı ve kompostolarda kullanmak üzere derin dondurucuda dondurulur.

18 Eylül 2009 Cuma

PATLICAN KIZARTALIM


4 kg. kemer patlıcan
kızartma yağı
tuz
kağıt tabaklar

Patlıcanların yeşil kısımları ayıklanıp kesilir. Alacalı soyularak 1/2 cm. kalınlığında uzunlamasına doğranır. Yıkanarak tuzlu suya alınır. Kızartma yağı kızdırılır. Patlıcanların bir kısmı süzgeçte süzülür ve havlu üzerine alınarak nemi alınır. Nemi alınan patlıcanlar kızartılarak kağıt havlu üzerine konur ve fazla yağı bırakması beklenir. Bir parti patlıcan kızarırken bir miktar daha süzgece alınır ve patlıcanlar bitene kadar aynı işlem yapılır.
Patlıcanların kızartma işlemi bittikten sonra kağıt tabaklara yerleştirilip streçlenerek islim kebabı yapmak üzere derin dondurucuda dondurulur.

17 Eylül 2009 Perşembe

VİŞNE



1 Kg.kiraz
Kirazları sapları ayıklanır ve bol suda yıkanır. Küçük kaplara konulur üzerleri kapatılır, kışın pasta, komposto ve tatlılarda kullanmak üzere derin dondurucuda dondurulur.

16 Eylül 2009 Çarşamba

DEREOTU


Malzeme:
2 demet dereotu

Dereotu ayıklanarak bol suda yıkanır ve 30 dakika kadar suyun içinde bekletilir. süzgece alınır fazla suyu süzülür. Daha sonra havlu içerisine alınarak nemi alınır. Kağıt havlu konmuş tepsiye yayılır ve güneş görmeyen havadar yerde kurutulur. Kuruduktan arzu edilirse nane gibi avuç içinde ufalanabilir. Çorba, yemek ve salatalarda kullanmak üzere kavanoza yerleştirilir.






15 Eylül 2009 Salı

BİBER AYIKLAYICI


Dolma biberlerinizi ayıklamakta size büyük bir kolaylık sağlayacaktır.

14 Eylül 2009 Pazartesi

BOSTAN KÖZLEYELİM



10 ad.bortan patlıcan
8 ad.buzdolabı poşeti
2 ad. limon suyu
2 ad.mutfak küveti
Bostan patlıcanların yeşil taç yaprakları alınır sap kısmı bırakılır.
Mutfak küvetinin birine su konur ve limon suyu ilave edilir.
diğerine sade su konur.
Bostanlar sırayla ara sıra çevirerek közlenir ve suya atılır. Elinizi yakmayacak ılıklığa geldiğinde kabukları soyulur ve kararmaması için limonlu suda bekletilir. Limonlu sudan alıp avuş içinde suyu sıkılır. Ekmek tahtasında kıyılır ve buzdolabu poşetlerine bölüştürülerek salata ve beğendilerinizde kullanmak üzere derin dondurucuya konur.
Afiyet Olsun.


13 Eylül 2009 Pazar

ERİK EKŞİSİ



Malzeme:

7 kg.kırmızı erik

2 su bardağı su




Erikler bol suda yıkanır ve 2 su bardağı su ilave edilerek çekirdekleri ayrılana kadar sık sık karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Ilıdıktan sonra süzgeçten geçirilir ve bez torbaya alınır. Altına tencere koyarak bir gece süzülmesi için beklenir. Ertesi gün Tencerede süzülen erik suyu kaynatılır ve sıcak halde kavanozlara doldurulup salata ve yemeklerde kullanmak üzere kapatılır.
Bez torbadaki eriklerden arzu edilirse erik pestili, lokum veya muska yapılabilir. http://esmasultansofrasi.blogspot.com adresinde erik pestili ve lokum tarifini bulabilirsiniz.

12 Eylül 2009 Cumartesi

ÇEKİRDEK AYIKLAYICI


Çekirdek ayıklayıcı özellikle kiraz çekirdeği ayıklamakta size oldukça yardımcı olacaktır.

11 Eylül 2009 Cuma

TOPRAK YEMEK AĞIRLIKLARI



Toprak yemek ağırlıkları;
Dolma ve sarmalarınızda kullanacağınız toprak ağırlıkların iyi topraktan yapılmış ve iyi fırınlanmış olması gerekir.

10 Eylül 2009 Perşembe

NANE

Malzeme:
10 demet yeşil nane

Nane yapraklarını saplarından ayırın ve bol su ile yıkadıktan sonra 30 dakika kadar suyun içinde bırakın. Daha sonra süzgece alın fazla su süzüldükten sonra havlu arasına koyup nemini alın. Kağıt havlu konmuş tepsi üzerine aldıktan sonra güneş görmeyen hava alan bir mekanda bir kaç gün kuruması için burakın. Kurduktan sonra iki ekinizin avucuna aldığınız kurumuş naneleri sürterek ufalayın. Eğer naneler kurumamışsa ufalanmaz, o halde
kuruması iin tekrar bırakın. Ufaladığınız naneleri çorba ve yemeklerinizde kullanabilir nane çayı yapabilirsiniz.
Afiyet Olsun.