27 Şubat 2009 Cuma

NOHUT


Malzeme:
1 kase nohut
su-tuz-kimyon

1 kase nohut akşamdan derin bir kabın içerisine konur. Üzerini epey kaplayacak şekilde su ilave edilir ve sabaha kadar bırakılır (en az 8 saat suda kalmalıdır).
Sabah nohutun suyu süzülür ve düdüklüye alınır yine üzerini kaplayacak kadar su konur, tuz ve kimyon ilave edilir. Su kaynayınca üzerinin köpüğü alınıp kapağı kapatılır orta derecede 5 dakika bırakılır. Daha sonra kısık ateşte 20 dakika pişirilir. 20 dakika sonra ocak söndürülür ve düdüklünün basıncı sona erdikten sonra kapağı açılır. Suyu süzülür. Midenizle ilgili sorununuz varsa kabuğunu soyduktan sonra çorba,pilav ve yemeklerinizde kullanmak üzere buzdolabı poşetine doldurup buzlukta dondurabilirsiniz.

9 Şubat 2009 Pazartesi

ET SUYU


Malzeme:
1 kg. koyun eti ya da 2 kg.koyun kemiği
2,5 lt.su
1 küçük havuç
1 küçük soğan
1 ad.pırasa
10 sap maydanoz
2 diş sarımsak
tuz
Soğan, pırasa, sarımsak soyulur. Havuç kazılır. Maydanoz ve diğer malzeme yıkanır. Soğan 4'de bölünür. Havuç 3 cm.doğranır. Tuz da ilave ederek tüm malzeme düdüklü tencereye konur ve üzerine su ilave edilir.et ve ya kemikler yıkanıp suya konur ve ocakta su ısınmaya başlayınca üzerindeki köpükler delikli kepçe yardımıyla alınır. Düdüklünün kapağı kapatılır. Yaklaşık 45 dakika kadar kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ocaktan aldıktan sonra düdüklü soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra kapağı açılır ve süzgeçle süzülür. Süzülen etsuyu istenilen şekilde kullanılır. (çorbalarda,pilavlarda vs.)
* Kemikle yapılan etsuyu et ile yapılan kadar lezzetli olmaz ancak daha ekonomik olur.
* Et suyu sığır kemiği ile yapılacaksa koyu bir renk alana kadar fırınlanmalı. Daha sonra diğer malzemeler ve su ilave edilerek elde edilen et suyu çok lezzetli olur.
* Et suyu normal tencerede hazırlanacaksa 3,5-4 saat kadar kaynatılmalıdır.